Rally2021

10 JAAR NOSTALBUS... DAT MOET GEVIERD WORDEN!

Op 20, 21 en 22 augustus 2021 organiseert NostalBus de tweede editie van de "NostalBusRally". Het event was oorspronkelijk gepland in 2020, het jaar van onze tiende verjaardag, maar als gevolg van de wereldwijde pandemie werd het evenement met een jaar uitgesteld. Net zoals in 2015 reizen we met de buskaravaan tussen verschillende steden in Oost- en West-Vlaanderen.

Je leest alle informatie verder op deze pagina.

WAT MAG JE VERWACHTEN? EN WAAR VIND JE ONS?

Iedereen heeft wel al eens een oldtimerauto gezien. Er rijden in België zowat 125.000 oldtimervoertuigen rond. Geregeld worden oldtimermeetings georganiseerd door de vele verschillende verenigingen die in de sector actief zijn. Tijdens zo'n meeting kan je als eigenaar van de oldtimer vaak mee rijden in een rally en/of worden de pronkstokken aan het grote publiek tentoon gesteld.

De NostalBusRally die wij organiseren is eigenlijk gelijkaardig. Alleen spitsen wij ons specifiek toe op historische bussen. Het aantal oldtimerevents met bussen in België is zeer beperkt (elke 2 à 3 jaar wordt zo'n event georganiseerd) wat onze NostalBusRally als bezoeker dus ook een unieke belevenis maakt. Op de publieksmomenten vind je alle deelnemende voertuigen terug en kan je zélf ook een ritje op zo'n oude bus beleven.

Het grote publiek kan ons op 3 momenten komen bezoeken:Klik op de bovenstaande knoppen om meer te weten te komen over de verschillende locaties.

VRIJDAG 20 AUGUSTUS - OUDENAARDE, DE HAM

Waar en wanneer?

Je vindt ons vrijdag 20 augustus terug op De Ham in Oudenaarde tussen 14u00 en 17u00

Wat kan ik beleven?

Elk halfuur kan je als passagier ook mee met een historische bus die een rondrit maakt door de streek (duurtijd: ongeveer 50 minuten). Je moet daarvoor verplicht inschrijven aan onze infostand.

Op de Ham worden de deelnemende bussen tentoongesteld en kan je je ogen de kost geven.

Wat is er in de buurt te beleven?

De Ham ligt op wandelafstand van de Grote Markt. Daar kan je terecht voor een natje en een droogje op één van de gezellige terrassen in de buurt. 

Je vindt in de onmiddellijke omgeving ook enkele interessante musea, zo is er het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen en - voor de wielerliefhebbers - het Centrum Ronde van Vlaanderen. In het provinciaal domein De Gavers kan je ook heerlijk sporten en ontspannen. Er valt dus heel wat te beleven in Oudenaarde, maak er gerust een dagje uit van!

Hoe geraak ik er?

Met het openbaar vervoer

Oudenaarde heeft uitstekende treinverbindingen van en naar Kortrijk, Brussel, Gent en Ronse. We leggen een eigen frequente pendelbus in die je in geen tijd van het station naar de Grote Markt brengt. Check je reis op de site van de NMBS.

Ook De Lijn heeft een uitstekend aanbod en verbindt Oudenaarde met heel wat gemeenten in de Vlaamse Ardennen. De dichtst bijzijnde haltes zijn Oudenaarde Smallendam en Oudenaarde Markt.

Met de fiets

De Vlaamse Ardennen zijn een waar fietsparadijs. Oudenaarde is goed bereikaar en een belangrijk knooppunt in het fietsnetwerk. Fietsknooppunt 96 ligt vlak bij De Ham. De meeste fietsenstallingen vind je op en rond de Grote Markt.

Met de wagen

Je kan parkeren op het noordelijk gedeelte van de parking op De Ham. Ook de 3 parkeerterreinen aan de Meerspoort bieden plaatsen op wandelafstand.

ZATERDAG 21 AUGUSTUS - IEPER, GROTE MARKT

Waar en wanneer?

Je vindt ons zaterdag 21 augustus terug op de Grote Markt in Ieper tussen 14u00 en 16u30

Wat kan ik beleven?

Elk halfuur kan je als passagier mee met een historische bus die een rondrit maakt door de streek. Je moet daarvoor verplicht inschrijven aan onze infostand.

Op de Grote Markt worden de meest in het oog springende deelnemende bussen tentoongesteld en kan je je ogen de kost geven. Wil je de volledige vloot zien? Neem dan ook zeker een kijkje op de busparking langs de Oudstrijderslaan (vlak naast de spoorweg), daar vind je de rest van de deelnemende bussen terug.

Wat is er in de buurt te beleven?

De Grote Markt en haar omgeving heeft heel wat horeca waar je kan genieten van een hapje en een drankje. In de Lakenhallen vind je ook het In Flanders Fields Museum. Je reist er terug in de tijd naar de Eerste Wereldoorlog, waarin Ieper en de hele Westhoekregio een sleutelrol speelden. In de ruime regio vind je meerdere begaafplaatsen en oorlogsmusea terug. Nog nooit The Last Post beleefd? Blijf dan zeker even plakken achteraf. Elke avond om 20 uur wordt hulde gebracht aan de gesneuvelde geallieerde soldaten uit De Groote Oorlog met een indrukwekkend klaroenconcert. Aanbod genoeg dus om er een dagje - of weekendje - weg van te maken!

Hoe geraak ik er?

Met het openbaar vervoer

Ieper heeft elk uur een rechtreekse trein uit Antwerpen, Gent en Kortrijk. Check je reis op de site van de NMBS.

Met De Lijn geraak je vanuit de meeste randgemeenten vlot in Ieper. De meeste lijnen hebben hun eindhalte aan het station.

Vanaf het station is het 10 minuutjes wandelen naar de Grote Markt. Je kan ook gebruik maken van de Centrumpendel 1 van De Lijn.

Met de fiets

De Grote Markt is vlot bereikbaar per fiets. In de omgeving vind je voldoende fietsenstallingen terug.

Met de wagen

Je kan de wagen gratis kwijt op de randparkings Minneplein en Leopold III-laan, op wandelafstand van de Grote Markt. In de binnenstad zijn er ook betalende parkeerplaatsen.

ZONDAG 22 AUGUSTUS - BRUGGE, 'T ZAND

Waar en wanneer?

Je vindt ons zondag 22 augustus terug op de 't Zand in Brugge tussen 10u00 en 14u00

Wat kan ik beleven?

Elk halfuur kan je als passagier mee met een historische bus die een rondrit maakt door de streek. Je moet daarvoor verplicht inschrijven aan onze infostand.

Op 't Zand worden ook alle deelnemende bussen tentoongesteld.

Wat is er in de buurt te beleven?

Brugge, het Venetië van het noorden, behoeft weinig promotie. Het centrum biedt een waaier aan eet- en drankgelegenheden en biedt een grenzeloos aanbod aan kunst en cultuur. Je kan een bezoek aan ons event dus gerust combineren met andere activiteiten om er zo een leuk dagje of weekendje Brugge van te maken.

Hoe geraak ik er?

Met het openbaar vervoer

Brugge heeft uitstekende treinverbindingen met Luik, Leuven, Brussel, Antwerpen, Gent en Oostende. Vanuit alle hoeken van het land geraak je vlot in Brugge. Check de website van de NMBS voor jouw ideale reisplan.

Vanuit de Brugse agglomeratie brengt De Lijn je rechtstreeks naar het busstation op 't Zand.

Vanaf het station is het 10 minuutjes wandelen tot 't Zand. De Lijn biedt eveneens een waaier aan mogelijkheden om je tussen het station en 't Zand te verplaatsen.

Met de fiets

In de omgeving van 't Zand zijn er voldoende fietsenstallingen aanwezig.

Met de wagen

Via de tunnel onder 't Zand vind je de ingang van betalende centrumparking 't Zand.

HERBELEEF DE NOSTALBUSRALLY-EDITIE VAN 2015

NOSTALBUS? NOSTALWATTE?

Nog nooit van NostalBus gehoord? Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

NostalBus werd opgericht in 2010 door een aantal busliefhebbers. Het is dus een vrij jonge vzw. Bij NostalBus proberen we het Belgisch openbaar busvervoererfgoed uit de periode 1977-1991 te bewaren. In de 10 voorbije jaren wisten we reeds een zevental bussen weer de baan op te krijgen. Naast die eigen collectie beheren we ook een viertal bussen uit de erfgoedcollectie van De Lijn.

Onze werking draait volledig op vrijwilligers. Zij restaureren en onderhouden de bussen, rijden er mee, doen ledenadministratie en -communicatie ... en zo veel meer. NostalBus heeft een honderdtal leden en heeft daarnaast ook nog heel wat sympathisanten. We organiseren regelmatig activiteiten, zowel voor onze eigen leden als voor een groter liefhebberspubliek. Ter gelegenheid van onze vijfde - en dus ook onze tiende! - verjaardag!- - organiseren we grotere evenementen zoals deze NostalBusRally. Op die manier kunnen we onze werking en collectie ook aan een breder publiek tonen. Dat er dan meteen ook een twintigtal andere bussen opduiken, dat is mooi meegenomen!

Onze financiële middelen krijgen we gedeeltelijk via giften op onze Herita-projectrekening (voor restauraties), maar grotendeels door het verhuren van onze bussen voor culturele en historische aangelegenheden.

Meer weten? Lees er dan zeker verder over op onze website!

ZELF DEELNEMEN MET JOUW VINTAGE BUS (OF ZONDER!)?

Heb je zelf een vintage bus? Lijkt het jou (ook zonder bus!) wat om deel te nemen en vele andere collega's uit de sector te ontmoeten? Neem dan zeker een kijkje naar ons programma voor deelnemers en lees hoe je jezelf kan inschrijven op deze pagina.

EEN HANDJE TOESTEKEN OP ONS EVENT?

NostalBus is een vereniging zonder winstoogmerk. Wij werken uitsluitend met vrijwilligers, ook voor de organisatie van dit toch wel omvangrijke event. Vanzelfsprekend zijn we nog op zoek naar helpende handen! Daarvoor dien je lid te worden van onze vereniging.
Heb je nog twijfels? Wens je meer informatie? Stuur ons een mailtje!